Na świecie jest więcej otyłych niż ludzi z niedowagą

4 kwietnia 2016, 14:15

Na świecie żyje więcej dorosłych osób z otyłością niż z niedowagą.



Odkryto zaskakującą przyczynę zaparć

10 czerwca 2016, 06:10

Naukowcy natrafili na zaskakujący związek między zaparciami a zakażeniem wirusem opryszczki pospolitej. Odkrycia opublikowane na łamach pisma Cell Host & Microbe mogą pomóc pacjentom z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi bez wyraźnej przyczyny.


Dyski mają swoje zegary biologiczne

8 sierpnia 2016, 12:02

Krążki międzykręgowe (dyski) mają 24-godzinne zegary biologiczne. Stan zapalny zaburza ich działanie.


Co za dużo, to niezdrowo

4 listopada 2016, 07:00

U 50-letniego mężczyzny, który przed hospitalizacją przez 3 tygodnie wypijał 4-5 napojów energetyzujących dziennie, rozwinęło się ostre zapalenie wątroby.


Tworzywo z pinenu z drzew iglastych

13 stycznia 2017, 12:04

Obecnie większość tworzyw sztucznych produkuje się z ropy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu w Bath opracowali jednak technologię wytwarzania plastików z β-pinenu z żywicy sosny i innych drzew iglastych.


Sonda New Horizons

New Horizon w połowie drogi do kolejnego celu badawczego

5 kwietnia 2017, 08:37

Sonda New Horizon znajduje się już w połowie drogi pomiędzy Plutonem, a swoim kolejnym celem badawczym, obiektem 2014 MU69 w Pasie Kuipera


Anatomia mózgu

W wieku nastoletnim rośnie gęstość istoty szarej

26 maja 2017, 11:49

Dzięki technikom obrazowania od lat wiemy, że już w wieku nastoletnim dochodzi do zmniejszenia objętości istoty szarej w mózgu. Jako, że wiemy, iż większa objętość mózgu jest powiązana z lepszymi zdolnościami poznawczymi, cały proces jest paradoksem


Społeczność bakteryjna z sera wymienia się tysiącami genów

26 lipca 2017, 10:58

Bakterie żyjące na serze wymieniają się tysiącami genów.


Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry

21 września 2017, 11:31

Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.


Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy